Onderhoud

Houten planken: over het hout

Onder invloed van temperatuur en vochtigheid kan het hout uitzetten en krimpen. Daarnaast kan het zijn, door deze natuurlijke eigenschappen, dat er scheuren en kieren in het hout ontstaan. Dit komt omdat het hout ‘leeft’. Dit hoeft geen invloed te hebben op de hygiëne van de plank. Waar de viezigheid in een plank van kunststof niet altijd volledig weggewassen kan worden, lukt dit bij een houten plank juist wel. De plank opent zich tijdens het reinigen, waardoor het vuil makkelijk uit de groeven te verwijderen is. Daarnaast bevat hout een stof genaamd tannine, dat ook deels zorgt voor bacteriedoding.

 

Schoonmaken van de gegraveerde planken na gebruik

Na gebruik van een plank kan deze eenvoudig schoongemaakt worden met een warme en vochtige doek. Gebruik van afwasmiddel is niet nodig, tenzij de plank in aanraking is geweest met vlees of vis, dan is dit wel aan te raden. Zorg ervoor dat de plank goed afgedroogd wordt, want hoe natter het hout, hoe meer het hout wil werken en hoe meer de natuurlijke eigenschappen opspelen. Zet de plank na het afdrogen rechtop neer en zorg ervoor dat de nerf verticaal staat. Zo wordt de kans op kromtrekken verkleind. Geen van alle planken zijn vaatwasserbestendig. Hierdoor zullen in de handgemaakte planken ongetwijfeld scheuren ontstaan en de stoffen in het vaatwasmiddel zullen de plank onherstelbaar beschadigen.

 

Onderhoud van de plank

Dit onderhoud is speciaal gericht op het onderhoud van alle soorten houten planken. Denk hierbij aan borrelplanken, maar ook tapasplanken en broodplanken. Hout is een natuurproduct en daarom moet het regelmatig behandeld worden om het product mooi te houden. Bij aflevering van het product is de plank al eenmalig behandeld met druivenpitolie. Druivenpitolie is specifiek voor het behandelen van hout uitstekend geschikt, vanwege het feit dat deze olie het hout neutraal van smaak en geur houdt. Dit komt doordat een plank die doordrenkt is met olie een soort beschermlaagje vormt om het hout. Door zelf de plank regelmatig te behandelen met druivenpitolie, behoudt deze zijn mooie uitstraling en is de plank eenvoudig te reinigen.

 

Groot onderhoud van de plank

Voor het behandelen van de plank is een extra stap nodig om het oliën optimaal zijn werk te laten doen. Reinig de plank eerst door deze in te smeren met citroensap of witte azijn. Strooi er vervolgens (zee)zout overheen en wrijf de combinatie goed uit over de plank met een schone vaatdoek of een stuk keukenpapier. Laat dit vervolgens een kwartier intrekken. Hierdoor wordt de plank grondig gereinigd. Spoel de plank af onder de kraan (eventueel met afwasborstel) en zorg ervoor dat deze volledig is opgedroogd alvorens het oliën, zo wordt de olie namelijk het beste opgenomen. Het oliën kan gemakkelijk door olie op de plank te druppelen en deze uit te wrijven met keukenpapier. Geef de plank tijd om de olie op te nemen. Wanneer het hout geen olie meer opneemt, is deze verzadigd en klaar voor gebruik. Dit gehele proces moet, afhankelijk van het gebruik, om de twee tot vier maanden herhaald worden, om de plank in goede conditie te houden.

 

Klein onderhoud van de plank

Om de plank tussendoor ook mooi te houden is het goed om de plank in ieder geval, ook afhankelijk van het gebruik, om de week of eens in de maand te oliën. Als het hout droog aan begint te voelen, is het tijd om de plank van een nieuw laagje olie te voorzien. Voor rest is het verstandig de plank na gebruik natuurlijk af te wassen en goed te laten drogen.

 

Opbergen van de borrelplank

Om verkleuring van het hout te voorkomen is het verstandig om de plank niet naast het fornuis te bewaren (i.v.m. vetspetters en dergelijke) en ook niet op een plek met veel direct zonlicht. Daarnaast is het beter de plank niet plat te leggen, maar altijd rechtop te laten staan, ook als deze al wel droog is.

Door de plank op deze manier goed te onderhouden blijft deze lang mooi en is het plezier ervan langdurig.

Houten planken oliën: druivenpitolie

Op de afbeelding ziet u druivenpitolie van de Hanos. Uiteraard zijn er verschillende merken die dit aanbieden en ze zijn allemaal geschikt voor het nabehandelen van het hout.

Onbehandeld en behandeld hout

Links ziet u een ongeoliede plank en rechts een plank die reeds eenmalig met olie behandeld is.